štvrtok 13. októbra 2016

Hluchec so špekáčikmi (jemným párkom) alebo škvarkami

3 veľké zemiaky, ½ l mlieka, 2 – 3 vajcia, 1 kocka droždia – cca 40 g, hrubá a polohrubá múka, 1 hlavička cesnaku, 3 špekáčky alebo jemné teľacie párky (alebo diétna saláma, alebo podobná údenina v rovnakej váhe), soľ
Zemiaky postrúhame na jemno, necháme chvíľku postáť a tekutinu z nich vylejeme, alebo ich vyžmýkame. Takto získanú zemiakovú masu prelejeme vriacim mliekom, pridáme vajcia, rozmrvené droždie, posolíme a dobre rozmiešame. Potom pridáme v pomere pol na pol hrubú a polohrubú múku tak, aby cesto zostalo tekuté. Zamiešame doňho prelisovaný cesnak a špekáčiky alebo iný vybraný mäsový výrobok, nakrájaný na jemno. Takto pripravené cesto nalejeme do vymasteného pekáča a necháme vykysnúť. Vykysnutý hluchec upečieme – najprv 30 minút v rúre vyhriatej na 180°C, potom teplotu zvýšime na 200 – 220°C a pečieme 10 minút. Rúru potom vypneme a pekáč v nej necháme ešte asi ½ hodiny dôjsť. Okrem údeniny, môžete pri inom variante pridať do cesta nasekané škvarky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára